Tammasaarenkatu 1, 00180 Helsinki  020 728 0345  public@valmennuskeskus.fi

Yrittäjänä sosiaali- ja terveysalalla: Laura Merivirta / Neuvola Nuppu

Yrittäjänä sosiaali- ja terveysalalla: Laura Merivirta / Neuvola Nuppu

Terveydenhoitaja-imetysohjaaja Laura Merivirta osallistui Valmennuskeskus Publicin hyvinvointialan yrittäjille suunnattuun ammattitutkintokoulutukseen vuosina 2014-2015. Merivirran yritys, äitiys- ja lastenneuvolapalveluja tarjoava Neuvola Nuppu, on toimialallaan harvinainen tapaus  –  yksityisiä neuvola- ja imetysohjauspalveluita tarjoaa Suomessa toistaiseksi vain muutama yrittäjä. Kysyimme Laura Merivirralta, kuinka ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä syntyi ja millaista työ sosiaali- ja terveysalan yrittäjänä on ollut.

Työ terveydenhoitoalalla oli aina ollut Merivirran uratähtäimessä, ja heti terveydenhoitajaopintojen alussa äitiys- ja lastenneuvola tuntui selkeästi omalta jutulta. Opiskeluaikoina Merivirran tavoitteissa siinsi virka kaupungin palkkalistoilta, ja sen hän terveydenhoitajaksi valmistuttuaan saavuttikin. Yrittäjyys sen sijaan ei kuulunut alkuperäiseen urasuunnitelmaan.

”Opiskeluaikana ei tullut pieneen mieleenkään, että voisin lähteä yrittäjyyteen!”

Sivutoiminen työ yksityisen lääkäriaseman palveluksessa pisti kuitenkin alulle idean yksityisenä ammatinharjoittajana toimimisesta, minkä kannustamana oma toiminimi sai alkunsa vuonna 2009. Pikkuhiljaa työt kaupungin palveluksessa vaihtuivat päätoimiseksi yrittäjyydeksi.

Neuvolayrittäjyyden harvinaisuus tuotti omat haasteensa yritystoiminnan aloittamiseen.  Merivirran mukaan byrokratia tuntui alussa puuduttavalta, eikä kaikkiin kysymyksiin tämän tyyppisen yrityksen perustamisesta meinannut löytyä vastausta miltään aloittelevan yrittäjän neuvontataholta. Alkuvaiheen muodollisuuksien jälkeen toiminta alkoi pyöriä mukavasti. Yrittäjyyden parhaaksi puoleksi Merivirta mainitsee sen, että omaan työmäärään ja -tahtiin pystyy itse vaikuttamaan. Käsitys itselle sopivasta työmäärästä on muotoutunut vähitellen.

”Aluksi asiakkaita tuli hankittua mahdollisimman paljon, jotta toiminnan saisi kannattavaksi, mutta nyt tuntuu jo siltä, että olen löytänyt balanssin työmäärän suhteen”, Merivirta toteaa. Ajankäytön joustavuus näkyy myös asiakkaiden suuntaan joustavampana palveluna. ”Yrittäjänä pystyy antamaan jokaiselle asiakkaalle juuri niin paljon aikaa kuin he tarvitsevat. ”

Merivirta korostaa verkostoitumisen ja yhteistyökumppanien tärkeyttä yrittäjälle. Yhteistyökumppanien verkosto on yksityisen terveydenhoitajan työssä olennainen paitsi tiettyjen palveluiden, kuten rokotuksien mahdollistamiseksi sekä asiakkaiden eteenpäin ohjaamiseksi, myös kollegiaalisen tuen kannalta, mikä muuten voisi yksityisyrittäjän työssä jäädä vähäisemmäksi.  Verkostoitumismahdollisuuksia ja apua yritystoiminnan kehittämiseen voi hakea esimerkiksi erilaisista yrittäjäkoulutuksista. Valmennuskeskus Publicin hyvinvointialan yrittäjille suunnattun koulutuksen olennaisimpana antina Merivirta pitää sitä, että kaikki tehtävät ja työt tehtiin oman yrityksen tarpeisiin.

”Konkreettiset asiat, joita kurssilla tehtiin – esimerkiksi tuotteistaminen – hyödyttävät yritykseni toimintaa edelleen. Tuntuu, että toiminta on nyt tavoitteellisempaa kuin ennen koulutusta.”

Kaiken kaikkiaan sattumalta alkanut yrittäjyys on osoittautunut Laura Merivirran kohdalla onnistuneeksi urasuunnaksi, josta paluu tavalliseksi palkansaajaksi ei houkuttele. ”Voin lämpimästi suositella yrittäjyyttä”, Merivirta summaa.

 

neuvolanuppu

 


 

Sosiaali-, terveys -ja hyvinvointialan yrittäjille suunnattu, yrittäjän ammattitutkintoon valmistava koulutus alkaa Helsingissä ja Kuopiossa lokakuussa 2016. Tutustu koulututukseen tarkemmin täällä!